Arkistot

Kategoriat

Millainen olisi maailma ilman mehiläisiä?

20 toukokuun, 2020 No Comments

Maailman mehiläispäivää vietetään 20.5. YK julisti tämän päivämäärän mehiläisten päiväksi vuonna 2015. Tarhaajat järjestävät kaikenlaista ohjelmaa mehiläisiin liittyen tuota päivänä ympäri maata. Jokainen tarhaaja, puutarhuri tai mehiläishoidon paikallisyhdistys voi järjestää oman tapahtumansa. Tämä vuosi 2020 on tapahtumien suhteen poikkeus COV19-pandemian vuoksi. Fyysisiä tapahtumia ei järjestetä, jotain pientä saattaa olla netissä tarjolla. Lisää tarjonnasta löytyy Suomen Mehiläishoitajien liiton sivuilta: https://www.mehilaishoitajat.fi/tapahtumat/maailman-mehilaispaiva-20-5-2020/.

Rapsi- ja rypsipellot ovat kauniita näkyjä ja lisäksi niistä saadaan öljyä ruoanlaittoon. Tarhamehiläisten pölytysapu moninkertaistaa viljelijän saaman sadon.

On hyvä päivä miettiä pölyttäjien merkitystä meidän ihmisten elämälle ja koko maapallolle. Näillä pienillä öttiäisillä on valtava merkitys sille, että meillä on mitä syödä ja mitä pukea päällemme. Ilman pölyttäjiä meiltä loppuisi nopeasti hedelmät ja puuvillavaatteista tulisi luksustuotteita. Hyönteisten pölytys myös saa marjoista ja vihanneksista parempilaatuisia.

Rahassa mitattuna mehiläisten aikaansaaman pölytyksen arvon on arvioitu Suomessa olevan n. 60 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä luku on 11 kertainen mehiläisten tuottaman hunajan arvoon verrattuna. Vaikka tästä rahasta tarhaajan taskuun tulee vain hyvin pieni siivu, kertoo se tarhamehiläisten tärkeydestä ylipäätään meidän elintarviketuotannollemme! Vähemmän hedelmiä ja marjoja tarkoittaisi aika paljon kalliimpia tuotteita sekä merkittävästi vähemmän valikoimaa. Vain jotain mainitakseni.

Mehiläiset ovat tehokkaita pölyttäjiä.

Mehiläiset ovat pölyttäjinä kukka- ja lajiuskollisia. Tämä tarkoittaa, että mikäli pesä on päättänyt kerätä jonain päivänä satoa omenapuiden kukista tai rypsistä, ne keräävät sitä juuri niistä. Ne saattavat lentää hieman pidemmällekin, mikäli sieltä löytyy ihana mansikkapelto, jossa on runsaasti mettä sisältäviä kukkia. Samalla ne pölyttävät viemällä toisen kukan siitepölyä toiseen kukkaan. Hedelmäpuissa on lajikkeita, joiden sanotaan olevan tuulipölytteisiä, mutta niissäkin pölyttäjän vierailu parantaa satoa.

Kimalainen on paikkauskollinen ja tehokas puutarhan pölyttäjä.

Mehiläisten lisäksi on myös muita mesipistiäisiä, joilla on iso merkitys kasvien pölytyksessä. Näitä ovat mm. erakkomehiläiset ja kimalaiset. Tarhamehiläiset ovat luonteeltaan lajiuskollisia, joka on esim. rypsi- ja mansikkapelloilla mainio ominaisuus. Ne saattavat kuitenkin jättää pölyttämättä lähellä olevat, lukumäärältään vähäisemmät kasvit. Paikkauskollisina kimalaiset ovat tässä suhteessa erilaisia. Ne kiertävät lähistön kaikki kukat lajiin katsomatta. Samalla ne tehokkaasti pölyttävät kaikki pihapuutarhan kasvit kukkapenkeissä ja hyötytarhoissa. Kimalaiset myös pystyvät lentämään selvästi viileämmällä ilmalla kuin tarhamehiläiset.

Neitoperhonen on kaunis näky omallakin pihalla. Lisäksi se kantaa kortensa kekoon pölyttäjänä.

Mesipistiäisten lisäksi on muitakin hyönteisiä, jotka osallistuvat pölytykseen vaikka eivät olekaan siinä tehtävässä yhtä tehokkaita. Tällaisia ovat esimerkiksi perhoset, pistiäiset, kärpäset ja kovakuoriaiset. Erityisesti kauniita perhosia mielelläni houkuttelen itsekin pihalleni erilaisilla kasveilla ihan vain vaikka omaksi ilokseni, sillä pihan mehiläispesien asukkaat ja lukuisat kimalaisyhteiskunnat huolehtivat varsinaisesta pölytyksestä.

Iloista Maailman mehiläispäivää kaikille! Muistakaa, että maailman pienimmät ovat yhtä tärkeitä kuin isoimmatkin. Kaikki me olemme osa samaa kokonaisuutta.

No Comments

Leave a Reply

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

Tietoa meistä

Mesimökin mehiläistarhat

Moikka! Tervetuloa Mesimökin Mehiläistarhojen kotisivuille. Me tarhaamme mehiläisiä Lempäälän ympäristössä Pirkanmaalla. Toiminta on hyvin vaatimatonta harrastetoimintaa. Tästä löydät lisää tarinaa meistä.

Outi ja Tero

Seuraa meitä somessa

Kategoriat

Suosituimmat linkit

Latest Posts

Instagram

×