Hunajasta on moneksi, kuten olemme voineet lehdistä ja erilaisista viestintäkanavista viimeaikoina lukea. Miten tuttu tuote hunaja on sinulle? Kerron tässä postauksessa sinulle 6 vinkkiä hunajan käyttöön. Toivon tämän postauksen auttavan sinua ymmärtämään tämän hienon luonnontuotteen monikäyttöisyyttä ja antamaan sinulle vinkkejä hunajan monipuoliseen käyttöön arjessa.
Hunaja on tuotteena varsin monipuolinen luonnontuote. Se on täysin mehiläisten valmistama. Ne keräävät kukista mettä ja lisäävät siihen erilaisia entsyymeitä ja ravintoaineita. Hunaja sisältää yli 200 erilaista ainetta, pääasiassa kuitenkin sokereita (hedelmäsokeria, rypälesokeria ja ruokosokeria yhteensä n. 76 %). Ravintoaineita tutkittaessa hunaja sisältää kuitenkin runsaasti mielenkiintoisia asioita, kuten B- ja C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä monia muita aineita. Tarkemmin hunajan ravintosisällöistä voit lukea Finelin sivuilta.
Seuraavassa kerron sinulle, millainen voisi olla minun hunajainen lauantaipäiväni. Hunajaksi luonnollisesti suosittelen vapaasti kiteytyvää Mesimökin mehiläistarhojen Niittykukkahunajaa.

1. Hunajaa aamiaispuuroon
Päivän tärkein ateria tulee heti aamusta. Itse teen monesti aamuisin rahkapohjaista puuroa, johon laitan hunajaa. Kokeile sinäkin seuraavanlaista starttia päivääsi. Tämä aamiainen antaa itselleni ja stressivatsalleni sopivan startin päivään ja tarjoaa elimistölleni muutenkin tarvittavia tärkeitä ravintoaineita heti aamusta. Ja mikä parasta, tämä on nopea tehdä ja syödä kiireisessäkin aamussa. Hunaja on oleellinen osa tätä kokonaisuutta sen ravintoarvojen ja maun ansiosta.
Lisää astiaan 100 g marjoja, 1 rkl leseitä (esim. vehnäleseitä), 1 dl puurohiutalaite (esim. kaurahiutaleita), 1 rkl hunajaa ja 200 grammaa maitorahkaa. Sekoita sauvasekoittimella tai blenderissä ja nauti. Päälle kun laittaa vielä kourallisen pähkinöitä, saa mukaan hyviä rasvoja.
2. Hunajainen urheilujuoma
Hyvän aamiaisen jälkeen voi vapaapäivänä lähteä vaikka treenaamaan. Hunajasta saa erinomaista urheilujuomaa treeneihin. Urheilujuomissa on monesti käytetty ravintosisällöiltään hyvin samankaltaisia ravintolisiä kuin mitä hunajassa jo luonnollisesti on mukana. Voit tehdä lenkille tai salille mukaan helposti urheilujuoman sekoittamalla juomapullossa litraan vettä reilut 2 ruokalusikallista hunajaa, n. 1/3 dl sitruunamehua ja 1/4 tl suolaa. Sekoita hyvin ja nauti treenin lomassa.
3. Makeuta lämpimiä ruokia hunajalla
Hunaja sopii loistavasti lämpimiin ruokiin antamaan makeutta silloin, kun sitä tarvitaan. Itse käytän paljon hunajaa ruoanlaitossa erityisesti kanaruokien maustamiseen ja uunijuureksiin, mutta se sopii erinomaisen hyvin myös erilaisiin kasvisruokiin, kalaruokiin ja myös punaisellekin lihalle.
Kokeile tehdä marinadi maustamottomille broilerin fileille laittamalla ensin kannelliseen astiaan n. 2 rkl rypsyöljyä, ruokalusikallinen hunajaa, pari kynttä murskattua valkosipulia, 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl sitruunamehua, ripaus suolaa (tarkista suola ennen tätä), mustapippuria myllystä sekä mahdollisesti tuoreita silputtuja yrttejä. Omia suosikkejani broilerin kanssa ovat sekä basilika että korianteri, joita vaihtelen.
Sekoita marinadi ja lisää 400 grammaa broilerin fileitä. Laita kansi paikoilleen ja sekoita ravistamalla siten, että maridani levittyy joka puolelle kanoja. Anna muhia jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään. Tämän jälkeen voit paistaa broilerit joko pannulla voissa tai uunissa uunipellillä. Pannulla voissa kanoihin tulee kaunis rapea paistopinta, mutta uunissa paistamiseen tarvitaan vähemmän rasvaa.
Lisää reseptejä löydät vaikka tältä Hunaja-sivustolta.
4. Käytä hunajaa sokerin asemasta leivonnassa
Jäliruoaksi voisi vaikka leipoa jotain hyvää kahvileipää. Hunajaa voi käyttää leivonnassa sokerin asemasta melkein missä tahansa. Tässä on hyvä muistaa, että hunaja maistuu valkoista sokeria makeammalta, joten sitä ei tarvitse laittaa kuin 2/3 reseptissä ilmoitetusta sokerimäärästä. Olen itse käyttänyt hunajaa erityisesti pullan leivonnassa ja siitä löytyy täältä blogista oma reseptinsä: Hunajainen pullakranssi.
Lisää leivontaan liittyviä reseptejä löydät mm. täältä Hunaja-sivustolta.
5. Hunaja on juustojen ystävä
Ystävien kanssa illanistujaisissa on mukava nauttia lasi pari hyvää punaviiniä. Sen kaverina on mukava nauttia patonkia tai voileipäkeksejä, joiden päällä maistellaan erilaisia juustoja. Erityisesti pitkään kypsytettyjen, kovien juustojen sekä valkohomejuustojen kanssa sopii hunaja mielettömän hyvin. Oikeastaan hunaja sopii loistavasti ihan ruisleivän ja tavallisen edam-juustonkin kanssa, mutta parhaimmillaan se on kovien, voimakkaiden ja pitkään kypsytettyjen juustojen kaverina. Tähän yhdistelmään sopii myös mainiosti hyvä tumma suklaa. Muuta ei tarvita.
6. Helli ihoasi saunahunajalla
Viimeinen ”6 vinkkiä hunajan käyttöön” -listallani liittyy ihonhoitoon. Saunassa käydessä kannattaa mukaan ottaa hunajaa. Hunajaa voit sivellä ihollesi saunan lämmössä ihan sellaisenaan. Hunaja sopii myös kasvoille, mutta varo sen joutumista silmiin. Hunaja kuorii jo sellaisenaan ihoa hieman, mutta jos haluat siihen enemmän karkeutta, voit sekoittaa hunajaan hieman karkeakiteistä suolaa tai sokeria. Samalla seoksella voit hoitaa myös hiuspohjaasi.
Hunaja puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Se tekee ihosta pehmeän ja kimmoisan tuntuisen. Itse käytän saunahunajaa pehmentämään karheita kantapäitäni sekä atooppisesta ihottumasta talvisin kärsiviä käsiäni ja jalkojani. Suolaa en niihin käytä, ainoastaan pelkkää hunajaa, sillä iho on toisinaan rikki ja suola kirvelee.
Levitän hunajan iholleni ja annan sen vaikuttaa saunomisen ajan. Olen itse huomannut, että ihon pesemisen jälkeen tästä saa paremman hyödyn. Eli ensin saippua ja sen jälkeen vasta hunaja. Tosin aina en käytä saippuaa ensinkään vaan pesen pelkällä hunajalla ihoni.
Saunahunajaa myydään myös juuri siihen tarkoitukseen tuotettuna. Valmiista pakkauksista löytyy erilaisilla ihanilla eteerisillä öljyillä, hajusteilla ja kuorivilla aineilla höystettyjä vaihtoehtoja, joilla tehostetaan hunajan vaikutusta tai tehdään käyttökokemuksesta miellytävämpää. Etsi oma suosikkisi ja hemmottele ihoasi.
Tiedätkö mitä on apikosmetiikka?
Tarhamehiläinen tuottaa ihmisille paitsi ravinnoksi kelpaavaa hunajaa, siitepölyä ja pergaa, mutta myös kosmetiikkakäyttöön erinomaisia raaka-aineita. Tätä mehiläispesän tuotteita hyödyntävää kosmetiikkaa (joka yleensä on myös luonnonkosmetiikkaa) kutsutaan apikosmetiikaksi. Apikosmetiikka ei ole mikään uusi juttu vaan mehiläispesän tuotteita on käytetty ihon- ja hiusten hoitoon vuosi tuhansien ajan.
Tutustu aiheeseen tarkemmin artikkelista Apikosmetiikka tuo kosmetiikkaan mehiläispesän raaka-aineet eli apituotteet .
Osta täältä itsellesi herkullista Mesimökin Niittykukkahunajaa!
Mesimökin niittykukkahunaja on mahdollisimman pienellä jalostustoimilla pesistä purkkiin toimitettua hunajaa, jolloin siinä ovat säilyneet mahdollisimman hyvin hunajan alkuperäiset hyvät ominaisuudet.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.