Mehiläisvahasta ja puuvillakankaasta valmistetuilla ekokelmuilla pääset eroon muovista omassa kotikeittiössäsi. Tai ainakin voit vähentää näiden 100% biohajoavien ekokelmujen avulla kotitaloudessa käytettävän kertakäyttömuovin määrää. Tässä sinulle 5 vinkkiä, miten voit käyttää Ekokelmua muovin sijasta omassa kodissasi.
Ekokelmun käyttö
Ensin kuitenkin muutama sana tästä hienosta tuotteesta ja sen käytöstä. Ekokelmu lämmitetään käsissä ihon lämpöiseksi ja sen jälkeen se muotoillaan peitettävän asian ympärille. Kädenlämpöisenä kääre sulkeutuu tiiviisti tuotteen ympärille ja antaa näin sille tehokkaan, väliaikaisen suojan.
Ekokelmu kestää useita kuukausia päivittäisessä käytössä. Se pestään haalealla vedellä ja tarvittaessa miedolla pesuaineella ja annetaan kuivua ilmavasti. Liian kuumalla vedellä ei kelmua kannata pestä ettei siinä käytetty mehiläisvaha sula pois. Mehiläisvaha sulaa jo 65 -asteessa.
Ajan myötä ekokelmu menettää tarrautumiskykyään ja siihen tulee taitekohtiin paikkoja, joista vaha on kulunut pois. Kelmua voi tällöin elvyttää laittamalla se kahden leivinpaperin väliin ja silittämällä se silitysraudalla. Tällöin kelmussa oleva vaha sulaa ja levittyy tasaisesti liinalle. Silitetty liina tulee irrottaa kuumana papereista ja jäähdyttää varovasti löyhytellen. Kääre on jälleen kuin uusi.
Ekokelmuja saat Mesimökin mehiläistarhojen verkkokaupasta!
1. Suojaa ekokelmulla ruoka jääkaapissa
Ekokelmu sopii erittäin hyvin muovikelmun sijaan peittämään jääkaappiin säilytykseen laitettava ruokakulho. Kelmu pitää ruoan tuoreena ja eristää sen jääkaapin muiden tuotteiden tuoksuista tehokkaasti. Muista, että ekokelmua ei kannata laittaa liian kuuman ruokakulhon päälle, jotta vaha ei sula.
2. Kääri eväät ekokelmuun
Eväsleivät voi näppärästi kääräistä ekokelmuun. Voit tehdä voileivät jo edellisenä iltana valmiiksi ja kääriä ne ekokelmuun jääkaappiin. Aamulla leivät odottavat siellä valmiina. Huolillisesti käsin lämmittämällä vahakangas pehmiää ja painautuu tiiviisti eväsleipien ympärille. Voit myös käyttää ekokelmusta ommeltua pussia tähän tarkoitukseen.
3. Säilytä hedelmiä ekokelmusta ommellussa pussissa
Ekokelmusta ommeltu pussi toimii muovipussin tavoin mm. hedelmien ja vihannesten säilyttämiseen. Vahakangas suojaa hedelmiä luonnollisella tavalla, ikään kuin tuotteen toisena kuorena.
4. Ota ekokelmupussi mukaasi sienimetsälle
Voit ottaa ekokelmusta tehdyn kääreen tai pussin mukaan myös lähtiessäsi metsään kävelylle. Siihen voi näppärästi poimia polunvarresta löytyvät herkulliset sienet tai marjat ja kuljettaa turvallisesti kotiin.
5. Pakasta ekokelmussa leivonnaiset
Ekokelmussa voi myös pakastaa. Pakkaa ekokelmuun tai ekokelmusta valmistettuun pussiin leipomasi pullat tai muut leivonnaiset ja laita pakastimeen. Lämpimänä kelmu muotoutuu hyvin tiiviisti tuotteen ympärille ja pysyy pakkasen kylmyydessä tässä muodossa.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.