Maistuisiko sinulle hunajainen pullakranssi? Hunaja tuo leivonnaisiin oman makunsa ja tuoksunsa. Mukavaa vaihtelua perinteisiin herkkuihin kuten esimerkiksi pullaan.
Tässä vinkkinä perinteisen pullataikinan resepti hunajaiseksi muokattuna. Pullasta tulee hieman keltaisempaa ja tuoksussa on selkeä hunajainen vivahde. Myös maku on jotenkin pehmeämpi ja hunajaisempi.
Hunajainen pullakranssi
0,5 l maitoa
50 g tuorehiivaa (tai 2 pussia kuivahiivaa)
2 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl hunajaa
n. 14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna voiteluun
Ohje:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Huomaa, että maidon tulee olla lämpimämpää, mikäli käytät kuivahiivaa. Mikäli käytät tuorehiivaa, sekoita se maitoon seuraavaksi. Kuivahiiva lisätään vasta jauhojen lisäyksen yhteydessä.
Sekoita maitoon seuraavaksi kananmunat, suola, hunaja ja kardemumma.
Seuraavaksi lisätään jauhot. Lisää ensin vain n. kolmannes jauhoista. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita se tässä vaiheessa jauhojen sekaan. Tällöin se levittyy parhaiten koko taikinaan. Vaivaa ja lisää jauhoja pienissä erissä kunnes taikina alkaa irtoilla käsistä ja kulhon kyljistä.
Lopuksi taikinaan lisätään sulatettu voi. Jatka taikinan vaivaamista kunnes kaikki voi on imeytynyt taikinaan.
Anna taikinan kohota pyyhkeen alla lämpimässä paikassa kunnes se on tilavuudeltaan kasvanut kaksinkertaiseksi. Leivontaan suosittelen käytettävän voita, joka levitetään leivonta-alustalle. Monet käyttää jauhoja, mutta äitini opissa olen huomannut, että voilla leivottaessa pulliin ei tule lisää jauhoja, jolloin ne pysyvät pehmeämpinä paistettaessa.
Voit leipoa tästä taikinasta tavallisia pikkupullia, korvapuusteja, pullapitkoja, kransseja tai vaikka munkkeja. Munkkitaikinaa varten jätä taikina hieman löysemmäksi ja käytä puolet vähemmän rasvaa.
Vielä muutama vinkki taikinan tekoon liittyen. Ensinnäkin varo lisäämästä liikaa jauhoja, jotta pullista ei tule kiviä. Liian pehmeä taikina taas on vaikea leipoa. Toisaalta löysemmästä taikinasta tulee kuohkeammat ja pehmeämmät pullat. Oikean jauhomäärän löydät parhaiten kokeilemalla. Mitä enemmän jaksat taikinaa vaivata, sen parempi sitko pullaan tulee.
[…] Jäliruoaksi voisi vaikka leipoa jotain hyvää kahvileipää. Hunajaa voi käyttää leivonnassa sokerin asemasta melkein missä tahansa. Tässä on hyvä muistaa, että hunaja maistuu valkoista sokeria makeammalta, joten sitä ei tarvitse laittaa kuin 2/3 reseptissä ilmoitetusta sokerimäärästä. Olen itse käyttänyt hunajaa erityisesti pullan leivonnassa ja siitä löytyy täältä blogista oma reseptinsä: Hunajainen pullakranssi. […]