Mitä aloittava tarhaaja tarvitsee ensimmäisenä vuotenaan? Olen koonnut tähän asioita, joita itse hankimme ensimmäisenä tarhausvuotenamme. Lista ei ole ainoa oikea. Jokaisen aloittavan tarhaajan polku on erilainen. Tämä lista on meidän polkumme, enkä usko, että sitä seuraamalla päätyisit kovinkaan huonoon lopputulokseen.
Kimmokkeen tarhaukseen sain jo vuosia sitten muutettuani ensimmäisen kerran omaan omakotitaloon. Silloin pesien hankkiminen ei kuitenkaan ollut mahdollista ja tämä haave sai muhia vielä vuosia kunnes se yllättäen olikin mahdollista ja totena edessäni. Iso kiitos tästä viimeisestä askeleesta kuuluu mahtavalle työkaverilleni Klausille uudessa työyhteissöni, joka jaksoi parikin vuotta kertoilla minulle mehiläisistä kaikenlaista mitä vain keksinkään kysyä.
Mitä tarvitset mehiläistarhauksen aloittamiseen?
Jos nyt lähtisin uudelleen puhtaalta pöydältä tähän touhuun, lähtisin varmasti hyvinkin pitkälti tällä samalla kaavalla liikkeelle:
- Hanki tietoa. Lue netistä aiheeseen liittyviä artikkeleita tai juttele mehiläistarhausta harrastavan tuttavan kanssa. Hyvä tietolähde on Mehiläishoitajain liiton kotisivut https://www.mehilaishoitajat.fi/ . Myös Facebookista löytyy keskustelufoorumeita, joista saat lisää tietoa kaikentasoisilta tarhaajilta ympäri maailman.
- Hanki lisää tietoa ja käy peruskurssi. Parin viikonlopun mittaisia mehiläishoidon peruskursseja järjestetään monissa kansalaisopistoissa ympäri Suomen ja ympäri vuoden. Kurssin nimi tuntuu vaihtelevan, mutta kurssit on koottu Mehiläishoitajain liiton kotisivuille. Kurssi kannattaa käydä jo ennen ensimmäisen pesän hankkimista edellisenä talvena.
- Hanki perustarvikkeet pesänhoitoon.
- puku ja hanskat
- pesätaltta
- savutin ja siihen polttoainetta
- kakkupihdit (helpottaa kakkujen nostoa pesistä)
- Hanki pesätarvikkeita. Tarvitset aluksi ainakin nämä:
- tyhjiä pesälaatikoita vähintään 3 per pesien määrä (kaksi kokoa: Farrar ja Langstroth)
- pohjukkeita 10 kpl/hankittu laatikko
- sulkuristikko (ei välttämätön, mutta helpottaa sadonkorjuussa)
- ainakin yksi pohja ja katto (jos joudut tekemään kesän aikana jaokkeen parveilun estämiseksi)
- hiirieste (jos ei tullut pesän mukana)
- kirkasta muovia tai muovipleksiä katon alle pesän päälle.
- Tarhamehiläisten koti -postauksessa olen kertonut pesän rakenteesta enemmän
- Hanki mehiläiset. Mehiläisiä saat ostettua yleensä keväisin muilta tarhaajilta. Kannattaa valita EKM-negatiiviseksi testattu pesä (EKM = Esikotelomätä).
- Hanki sadonkorjuutarvikkeet. Tarvitset ainakin nämä asiat:
- kakkuharja
- kuorimahaarukka tai -veitsi
- isohko ämpäri tai saavi satoa varten
- linko
- ruokintalaatikko (1 per pesä) talviruokintaa varten
Tarvikkeiden hankinnasta
Tarvikkeita saa hankittua mehiläistarvikeliikkeistä. Monilla niistä on verkkokauppa, joten googlettamalla löytyy hyvin. Listaan tähän muutamia tietämiäni liikkeitä:
- Mesimestari: https://www.mesi.fi/
- Hunajayhtymä: https://www.hunaja.fi/
- Lahtisen vahavalimo: https://www.lahtisenvahavalimo.fi/
- Korpiahon hunaja: https://www.korpiaho.net/
Uutena hankittaessa näihin tarvikkeisiin saa uppoamaan rahaa n. 2000-3000 € – helposti. Pesäkalustoa ja hoitotarvikkeita kannattaakin hankkia käytettynä, jos vain suinkin mahdollista. Somessa (mm. Facebookissa) on ryhmiä, joissa tarhaajat myyvät heille tarpeettomia mutta aloittavalle tarhaajalle tarpeellisia asioita. Esimerkiksi pesäkalustoa ja linko kannattaa hankkia käytettynä. Kannattaa myyjältä kuitenkin varmistaa, ettei hänellä ole ollut pesissään esikotelomätää (EKM), sillä niiden itiöistä on haastavaa päästä eroon.
Näillä tiedoilla eteenpäin ja tsemppiä mukavan harrastuksen pariin! Laita viestiä, mikäli jokin asia jäi askarruttamaan. Kerron mielelläni lisää.
Tiedätkö mitä on apikosmetiikka?
Tarhamehiläinen tuottaa ihmisille paitsi ravinnoksi kelpaavaa hunajaa, siitepölyä ja pergaa, mutta myös kosmetiikkakäyttöön erinomaisia raaka-aineita. Tätä mehiläispesän tuotteita hyödyntävää kosmetiikkaa (joka yleensä on myös luonnonkosmetiikkaa) kutsutaan apikosmetiikaksi. Apikosmetiikka ei ole mikään uusi juttu vaan mehiläispesän tuotteita on käytetty ihon- ja hiusten hoitoon vuosi tuhansien ajan.
Tutustu aiheeseen tarkemmin artikkelista Apikosmetiikka tuo kosmetiikkaan mehiläispesän raaka-aineet eli apituotteet .
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.