Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan mahdollisimman luonnollisista raaka-aineista valmistettua kosmetiikkaa. Siinä on käytetty vain luonnosta peräisin olevia raaka-aineita, kuten öljyjä, rasvoja ja vahoja. Lähtökohtana on, että käytetyistä tuotteista on mahdollisimman vähän haittaa ihmisille ja luonnolle. Tämä tuo vahvasti mukaan eettisen ajattelun, sillä näkökulma poistaa joitain muuten luonnollisia tuotteita pois luonnonkosmetiikan piiristä.
Kuten kaikella kosmetiikalla, myös luonnonkosmetiikalla on omat sertifikaattinsa. Ne takaavat tuotteessa sen, että se on tuotettu kyseisen sertifikaatin asettaman kriteeristön mukaisesti täyttämään luonnonkosmetiikan vaatimukset. Tällaisia sertifikaatteja ovat mm: Ecocert, Cosmos Organic, Soil Association, NaTrue ja BDIH.
Sertifikaattien hankintaprosessi on melko työläs ja kallis eikä niitä vaadita tuotteiden myynnissä. Siksi niitä ei kaikissa tuotteissa ole, vaikka tuote muuten täyttäisikin sertifikaatin edellytykset. Pitää osata lukea siis myös tuoteseloste.
Se mikä ammattimaisesti ja säännöllisesti myytävissä kosmetiikkatuotteissa on pakko teettää, on turvallisuusselvitys. Turvallisuusselvityksessä tuote tutkitaan kemikaaliviraston nimeämän tarkastajan toimesta. Selvitys on kaksivaiheinen ja siinä tutkitaan tuotteen sisältö ja myös myyntipakkaus sekä tuotepakkauksen merkinnät. Tarvittaessa tuotteelle tehdään myös laboratoriotutkimukset.
Kosmetiikka koostuu monista asioista
Kosmetiikassa käytetään paljon erilaisia asioita, luonnonkosmetiikassa niitä on hieman enemmän rajattu. Luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää:
- säteilytettyjä raaka-aineita
- raskasmetalleja tai torjunta-aineita sisältäviä raaka-aineita
- silikoneja
- alumiinikloridia
- parabeeneja tai ftalaatteja
- lauryylieetterisulffaatteja
- PEG- ja PGG-emulgointiaineita
- geenimanipuloituja raaka-aineita
- elävästä tai kuolleesta eläimen elimistöstä peräisin olevia raaka-aineita (esim. eläinrasva tai kollageeni)
- synteettisiä väriaineita, hajusteita, rasvoja tai antioksidantteja
- petrokemian tuotteita
Esimerkkinä luonnonkosmetiikkatuotteista voiteissa käytetään usein erilaisia luonnollisia, eettisesti tuotettuja öljyjä, rasvoja ja vahoja. Lisäksi eteerisiä öljyjä voidaan käyttää tuoksujen tuomiseen tuotteisiin. Voiteissa voidaan käyttää myös erilaisista kasveista tai propoliksesta uutettuja tuotteita tai vaikkapa emomaitojauhetta tuomaan siihen vaikuttavia aineita. Propoliksesta ja emomaidosta löydät lyhyet kuvaukset blogipostauksesta Mehiläispesästä herkkuja ja hyvää oloa.
Öljyt ovat käytännössä kasvispohjaisia: rypsiöljyä, manteliöljyä, jojobaöljyä, kehäkukkaöljyä, auringonkukkaöljyä, kauraöljyä, tyrniöljyä jne. Erilaisia öljyjä löytyy paljon. Mielikuvitus on rajana, kun erilaisten öljyjen vaikuttavia aineita lueskelee ja pohtii, millainen kombinaatio sopisi minkäkinlaiselle ihotyypille ja ihoalueelle.
Voiteissa ja muissakin kosmetiikkatuotteissa kovettavana aineena käytetään monesti vahoja tai rasvoja, kuten mehiläisvahaa tai voipuusta saatavaa karitevoita. Itse käytän luonnollisesti mehiläisvahaa kaikissa voiteissani, mutta esimerkiksi huulirasvassa karitevoi sopii vahan lisäksi mainiosti.
Voiteita, saippuoita, kylpypommeja yms. kosmetiikkaa voi kokeilla tehdä myös kotona! Kotikosmetiikan tekemiseen löytyy netistä paljon erilaisia ohjeita erilaisilta sivustoilta ja blogeista, joita voi kokeilla. Tuotteissa tarvittavia öljyjä, rasvoja ja kaikkia muita tarvittavia raaka-aineita sekä pieniä purkkeja ja muita välineitä voi tilata vaikkapa LimePOP– tai Pieni Tuoksukauppa -nimisistä verkkokaupoista. Ne myyvät tarvikkeita sopivan pienissä pakkauksissa. (Huom! Meillä ei ole kaupallista yhteistyötä näiden yritysten kanssa).
Lue lisää luonnonkosmetiikan käytöstä ihonhoidossa tästä artikkelista: Erilaiset ihotyypit ja niiden hoito luonnonkosmetiikalla
Akneihon hoidosta löydät lisätietoja puolestaan tästä artikkelista: Päivittäinen hoitorutiini akneiholle – poimi tästä sopivat vinkit
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.