Mehiläispesän tuotteista parhaiten tunnetaan hunaja, mutta mehiläispesästä saadaan myös paljon muitakin herkkuja. Tässä postauksessa kerron hieman tarkemmin, mitä kaikkea pesästä oikeasti voidaan kerätä ja mihin kaikkeen tätä voidaan hyödyntää. Mikä itselleni on kaikkein tärkeintä, näitä kaikkia tuotteita voidaan kerätä pesästä mehiläisiä vahingoittamatta!

Näitä voidaan myös käyttää kosmetiikassa. Lue lisää postauksesta Luonnonkosmetiikka on eettistä kauneudenhoitoa parhaimmillaan.

Mehiläispesästä herkkuja
Hunaja on mehiläispesän päätuote, mutta ei suinkaan ainoa, mitä sieltä kerätään. Mehiläispesästä saadaan myös muita herkkuja. (Kuva: Pixabay)

Hunaja

Hunaja on sekä herkullista syödä mutta se sisältää myös iholle hyviä aineita. Jo ihan sellaisenaan hunajaa voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa tai teessä ja kahvissa sokerin asemasta. Kosmetiikkana hunaja toimii myös sellaisenaan. Varsinkin kiteinen hunaja toimii sellaiseen ihon kuorintaan. Kuorivaa ominaisuutta voidaan lisätä sekoittamalla hunajaan vaikkapa kidesokeria tai kahvinpuruja.

Mehiläisvaha

Mehiläisvaha on monelle tuttu kynttilöistä. Se tuoksuu ihanan hunajaiselta ja palaa kauniisti ja tasaisesti. Mehiläisvahakynttilöitä on helppo tehdä itsekin esimerkiksi askartelu- ja mehiläistarvikekaupoista saatavista erivärisistä mehiläisvahalevyistä pyörittelemällä. Kynttilöitä voidaan tehdä myös valamalla muotteihin tai kastamalla. Kynttilöiden lisäksi mahiläisvahaa voidaan käyttää myös kosmetiikassa, puupintojen käsittelyyn, lääketieteellisiin tarkoituksiin ja kankaiden painamiseen (vahabatiikki) sekä tietenkin uusien vahapohjukkeiden tekemiseen mehiläisille.

Mehiläispesästä herkkuja
Mehiläisvahaa voi käyttää esimerkiksi öljypohjaisissa voiteissa.

Propolis

Propolis on mehiläisten puiden ja pensaiden silmujen erittämistä hartsimaisista aineista tekemää kittivahaa, jolla ne korjaavat pesäänsä tulevia reikiä, tiivistävät laatikoiden reunoja ja muutenkin hyödyntävät rakennusasioissa. Samalla se pitää bakteerit pesästä loitolla. Propoliksen tiedetään sisältävän paljon erilaisia hyödyllisiä ominaisuuksia ja sitä käytetään luonnon omana antibioottina. Siinä on kaikkiaan jopa 300 kemiallista ainetta (mm. balsamia, hartsia, vahaa, rasvahappoja ja siitepölyä). Korkean antioksidanttipitoisuutensa vuoksi se saattaa helpottaa tulehtuneita ihoalueita tai kurkkukipua. Yleisimmin propolista käytetään joko alkoholiin tai öljyyn uutettuna.

Siitepöly

Siitepölyä mehiläiset kantavat eri kasveista pesäänsä omaksi ravinnokseen. Se on hyvin proteiinipitoista ja näin olleen varsinkin keväällä pitkän talven jälkeen ensimmäisistä kukkivista kasveista saatava siitepöly on erittäin tärkeää pesän kevätkehityksen hyvälle startille. Ihmisillekin siitepöly on hyväksi. On jopa väitetty, että ihminen voisi elää pitkään pelkästään siitepölyllä ja vedellä. Siitepölyä myydään monesti kuivattuna ja sitä saa joistain erikoistuneista elintarvikekaupoista. Kokeile vaikka lisäämällä sitä pirtelöön tai jogurttiin.

Mehiläispesästä herkkuja
Mehiläinen kuljettaa siitepölyä takajaloissaan olevissa vasuissa. Pesän eteen asennettavilla keräimillä saadaan osa siitepölystä talteen ja ihmisten hyödynnettäväksi. Siitepöly on yksi mehiläispesästä saatavista herkuista. (Kuva: Pixabay)

Perga

Perga eli mehiläisleipä on mehiläisten siitepölystä valmistamaa siitepölyvalmistetta. Se syntyy maitohappokäymisen seurauksena. Käyminen rikkoo siitepölyhiukkasen kuoren ja näin vapauttaa siitepölyn ravinteet mehiläisten ja ihmisten paremmin hyödynnettäviksi. Ravintoarvoiltaan perga on siitepölyä parempaa juuri tästä johtuen. Pergaa on käytetty vuosikausia mehiläistarhaajien keskuudessa ympäri maailman mm. suorituskyvyn ja elinvoiman parantamiseen. Pergan hyödyistä mm. eturauhasvaivojen ja allergioiden hoidossa on saatu myös jonkin verran tieteellistäkin tutkimusnäyttöä.

Emomaito

Emomaito eli kuningatarhyytelö eli royal jelly eli royal gelee on mehiläisten valmistamaa emotoukille tarkoitettua erikoisruokaa, joka on ravintoarvoiltaan hyvin rikasta. Tätä pidetään ehkä pesän kaikkein ravinteikkaimpana todellisena ravintoaarteena. Emomaito sisältää runsaasti mm. B-ryhmän vitamiineja, proteiinia, aminohappoja, rasvoja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Se on erittäin kysyttyä mm. kosmetiikkateollisuudessa mutta sitä voi myös syödä. Yleensä sitä myydään jauheena tai kapseleina.

Mehiläismyrkky

Mehiläismyrkkyä kerätään lääketieteen ja kosmetiikan käyttötarkoituksiin. Sitä kerätään mehiläisiä tappamatta erityisen keräysjärjestelmän avulla, josta kuivunut myrkky saadaan kerättyä talteen. Tätä voi olla vaikea uskoa, kun tietää miltä mehiläisen pisto tuntuu. Monet ovat immuuneja mehiläisen myrkylle jo luonnostaan, mutta allergisille ihmisille myrkky voi aiheuttaa hengitysteiden turpoamista ja jopa kuoleman. Mutta pieninä määrinä sitä käytetään mm. reumapotilaiden kivunlievitykseen tai mehiläisallergian siedätyshoitoon. Kosmetiikassa mehiläismyrkky toimii luonnon omana botoxina. Sitä voidaan sekoittaa pieniä määriä esimerkiksi kasvovoiteisiin tai kasvonaamioihin. Mehiläismyrkkyä ei kuitenkaan saa kuka tahansa käyttää! Ainoastaan asiantuntijat, joilla luvat ovat kunnossa, voivat tätä ainetta hyödyntää tuotteissaan. Siksi tätä ei tulla näkemään meidänkään valikoimissamme.

Lisää tietoa näistä tuotteista löytyy mm. Suomen Mehiläishoitajain Liiton ylläpitämiltä sivuilta: https://www.hunaja.net/muita-mehilaistuotteita/ . Tulen varmasti myös myöhemmissä postauksissa käsittelemään näitä yksityiskohtaisemmin aina käyttökohteita esitellessäni.