Mehiläistarhan kevät on aina yhtä mielenkiintoinen ja jännittävä tarhaajan näkökulmasta. Onko yhdyskunta selvinnyt talven tuiskuista hengissä ja terveinä? Mehiläiset viettävät pesässä koko talven. Ne eivät nuku talviunta tai vajoa horrokseen, vaan mehiläiset kerääntyvät niin sanottuun talvipalloon talveksi. Talvipallon keskellä on emo eli kuningatar ja lämpöä pesän keskustassa voi olla kovimmillakin pakkasilla jopa 35 astetta.
Ulos mehiläiset eivät voi pesästä talvella lähteä. Kylmä ilma palelluttaa ne nopeasti. Koska ne eivät tee tarpeitaan pesäänsä talvellakaan, ne joutuvat käytännössä pidättelemään koko talven. Kun lämpötila keväällä nousee ensimmäisen kerran yli +7 asteen, lähtevät mehiläiset pesästään ensimmäistä kertaa ulos tarpeilleen. Tätä kutsutaan puhdistuslennoksi. Lennollakäynti on helppo havaita lumelle ilmestyneistä ruskeista läikistä. Tänä talvena ei lunta ollut, mutta pihan pesien kohdalla ei ollut epäilystäkään siitä, milloin puhdistuslennolla oltiin käyty. Se kävi selväksi, kun katsoi pesien vieressä olevaa autoa, joka oli päivän aikana muuttunut kauttaaltaan ruskeapilkulliseksi. Tänä vuonna meidän mehiläisemme kävivät puhdistuslennolla maaliskuun ensimmäisellä viikolla.
Mehiläispesien kevättarkastus
Kävimme tänään toisella tarhoistamme katsomassa pesien tilannetta. Oman pihan pesiä kävimme katsomassa jo viime viikolla, mutta nyt tarkastimme toisen tarhan. Vielä oli ajankohdallisesti melko varhainen vaihe tälle tarkastukselle ja ilmakin oli melko viileä, joten me emme tehneet kovinkaan perusteellista tutkintaa tällä käynnillä. Kevät on hieman etuajassa tänä vuonna ja paju kukkii, mutta kunnollisen kevättarkastuksen ehtii tehdä hieman myöhemminkin toukokuulla.
Tehtävät pesillä
Mitä keväällä sitten ensimmäisillä käynneillä pesille tehdään? Koostin näistä asioista tähän listan:
- Ilmojen alettua lämmetä ja puhdistuslennon lähestyessä pitää käydä tarkistamassa, että mehiläiset pääsevät lähtemään pesästään lennolle, kun oikea ajankohta tulee. Ylimääräiset lumet pitää lapioida pesien ympäriltä pois siten, että lennolle lähtö onnistuu.
- Lentolauta laitetaan paikoilleen pesän eteen ja hiiriesteet ja tikkaverkot poistetaan.
- Pesiin vaihdetaan puhtaat pohjat. Mehiläiset toki siivoavat itsekin kelien lämmettyä pesän pohjalle kuolleet lajikumppaninsa pois pesästä, mutta tautien leviämisen ehkäisemiseksi tilalle kannattaa tässä vaiheessa vaihtaa puhtaat ja desinfioidut pohjat. Myöhemmin kesällä pohjien vaihtaminen hankaloituu kun pesään alkaa kertyä lisää painoa.
- Pesää tutkitaan, löytyykö sieltä mahdollisesti mehiläisten lisäksi merkkejä sairauksista, kuten nosemasta ( tai kalkkisikiöistä.
- Me olemme käyttäneet talvisin hengittäviä haltex-levyjä pesien päällä katon alla. Nyt haltex-levyt poistetaan ja tilalle laitetaan kirkas muovi tai ohut levy. Me käytämme kirkasta muovia tai pleksia, josta näkee läpi. Siitä on mukava kurkkia pesän tapahtumia ilman, että mehiläiset liiaksi häiriintyvät.
- Pesien kehät tutkitaan. Niistä tarkistetaan, että löytyykö:
- munintaa: munia, toukkia tai peittosikiöitä
- emoa (jos on munintaa, niin on emokin)
- ruokaa: talviruokaa, mettä/hunajaa tai siitepölyä
- riittävästi mehiläisiä: jos pesä on pieni, mutta siellä on munintaa, se voidaan jättää kehittymään. Muussa tapauksessa se kannattaa yhdistää toiseen pesään.
- Jos ruoka on vähissä, sitä lisätään. Lisäruoan antamiseen on monia tapoja ja ruokaakin on monenlaista. Voidaan antaa esim. hunajaa, muista pesistä poistettuja talviruokakakkuja tai erityistä valkuaispitoista lisäruokaa, jota saa mehiläistarvikeliikkeistä.
- Varroapunkkien määrää seurataan asettamalla pesien pohjille punkkilevyt. Levyt tarkastetaan säännöllisin väliajoin ja niistä lasketaan pohjalle tippuneiden punkkien lukumäärä. Jos punkkeja on liikaa, tulee tehdä punkkien kevättorjunta ennen kuin sikiöinti on kunnolla käynnistynyt.
Voit ostaa meidän mehiläisien tuotteita suoraan täältä Mesimökin putiikista!
Tiedätkö mitä on apikosmetiikka?
Tarhamehiläinen tuottaa ihmisille paitsi ravinnoksi kelpaavaa hunajaa, siitepölyä ja pergaa, mutta myös kosmetiikkakäyttöön erinomaisia raaka-aineita. Tätä mehiläispesän tuotteita hyödyntävää kosmetiikkaa (joka yleensä on myös luonnonkosmetiikkaa) kutsutaan apikosmetiikaksi. Apikosmetiikka ei ole mikään uusi juttu vaan mehiläispesän tuotteita on käytetty ihon- ja hiusten hoitoon vuosi tuhansien ajan.
Tutustu aiheeseen tarkemmin artikkelista Apikosmetiikka tuo kosmetiikkaan mehiläispesän raaka-aineet eli apituotteet .
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.