Narvan Markkinoilla 14.-17.7.2022 Mesimökin myyntipisteellä järjestettiin Mesimökin tietonikkari -tietokilpailu markkinakansalle. Kysymykset liittyivät mehiläisiin ja mehiläispesän tuotteisiin. Riittävän oikein vastanneiden kesken arvottiin Mesimökin tuotepaketti, joka sisälsi Mesimökin hunajaisen mahlasaippuan, Mesimökin hunajaisen pihkavoiteen, mehiläisvahaisen kynttilän sekä tietenkin purkillisen tämän kesän Mesimökin Niittykukkahunajaa.

Vastauksia tuli runsaasti. Kiitos kaikille osallistuneille! Palkinnon voitti Saija Repo Lempäälästä. Onnea voittajalle!

Ja ne oikeat Mesimökin tietonikkarin kysymysten vastaukset, olkaapa hyvät. 🙂

Narvan Markkinat
Narvan markkinoilla keskeisessä roolissa on tervahauta.

Kuinka monta mehilistä mehiläispesässä on keskimäärin tässä vaiheessa kesää?

Juuri nyt, kun pääsatokausi on päättynyt tai ainakin päättymäisillään, mehiäispesä on väkirikkaimillaan, sillä kerääjiä, uusien hunajakennojen rakentajia ja hunajan valmistajia on pesässä tarvittu. Mehiläisiä voi yhdessä yhdyskunnassa juuri nyt olla jopa 60 000.

Mehiläispesän tuotteista hunaja on varmasti jo tuttu, mutta tiedätkö mitä ovat perga ja propolis?

Perga on toiselta nimeltään mehiläisleipää. Mehiläiset valmistavat sitä maitohappokäyttämällä siitepölyä. Perga on ravintoarvoiltaan varsin hyvää myös ihmisravinnoksi sen sisältämien maitohappobakteerien ansiosta.

Propolis taas on mehiläisten kittivahaa, jota ne käyttävät pesän tiivistämiseen mehiläisvahan lisäksi. Lisäksi ne käyttävät propolista mehiläispesän desinfiointiin. Bakteerit eivät propoliksessa elä. Propolis on erittäin antiseptista ja se sopii erittäin hyvin mm. pienten ihovaurioiden ja finnien yms. hoitamiseen. Propolista käytetään yleisimmin Suomessa alkoholiin uutettuna tinktuuratippoina. Propolista käytetään maailmalla myös kosmetiikassa mm. jalkakylvyissä ja voiteissa sekä hammastahnoissa.

Paljonko yksi yhdyskunta tuottaa keskimäärin hunajasatoa yhden kesän aikana?

Yksi pesä eli yhdyskunta tuottaa Suomessa keskimäärin 35 kg hunajaa satokauden aikana. Satokausi kestää käytännössä toukokuulta elokuulle. Huonoimpina satovuosina sato saattaa jäädä merkittävästi tämän alapuolelle ja joinain vuosina satoa ei kaikista pesistä tule ollenkaan. Toisina vuosina taas pesä saattaa tuottaa satoa jopa 100 kg. Sadon määrä riippuu ilmoista, mehiläisyhdyskunnan hyvinvoinnista ja hoitajan oikein ajoitetuista hoitotoimenpiteistä.

Mehiläisiä hoidetaan satoaikana tutkimalla pesät läpi n. 7-9 päivän välein ja antamalla lisätilaa oikea-aikaisesti yhdyskunnille. Lisäksi pitää huolehtia siitä, että mehiläiset pysyvät terveinä ja mehiläisten riesana olevat varroa-punkit pysyvät aisoissa.