Tässä postauksessa kerron teille, miten mehiläiset talvehtivat. Toisin kuin monet luulevat, tarhamehiläiset eivät horrosta tai kuole talveksi. Ne talvehtivat talvipallossaan, jonka sisällä lämpötila voi olla kylmimmillä ilmoilla jopa +35 astetta. Pallon sisäosan lämpötila vaihtelee itseasiassa 25-35 asteen välillä siten, että kylmimmillä ilmoilla lämpöä on tuo 35 ja hieman lämpimämmillä 25. Pallon ulkopinnalla lämpötila pysyy 8 asteen yläpuolella koko talven. Tässä lämpötilassa mehiläiset pysyvät toimintakuntoisina.

miten mehiläiset talvehtivat
Mehiläiset menevät lentokelien loputtua nk. talvipalloon. Tämä kuva on otettu oksaalihapotuksen yhteydessä marraskuulla 2020.

Talveen valmistautuvassa pesässä tulee olla muutama perusasia kunnossa. Ensinnäkin emon tulee olla riittävän nuori ja toimintakuntoinen. Tällainen emo pystyy elokuulla munimaan riittävästi talvimehiläisiä pesäänsä. Myös keväällä maalis-huhtikuulla alkava uusien mehiläisten muninta ja sitä myöden kevätkehitys koko yhdyskunnassa on kiinni toimivasta emosta.

Nyt kerron, miten mehiläiset talvehtivat

Pesässä tulee olla riittävästi talvimehiläisiä. Riittävä määrä mehiläisiä tarvitaan jo heti syksyllä, kun talviruoka pitää saada pakattua kennoihin ja valmistettua talviruoaksi. Mehiläisiä on nomraalissa pesässä n. 10 000 – 15 000. Tällainen määrä pystyy muodostamaan toimivan talvipallon ja keväällä väkeä riittää hakemaan myös siitepölyä riittävästi heti pajunkukinnan alettua.

miten mehiläiset talvehtivat
Tarhamehiläiset talvehtivat talvipallossa, jonka keskellä on pesän emo. Lämpötila pallon keskellä on 25-35 astetta ja reunoilla pienimmillään 8 astetta.

Riittävä määrä peitettyä talviruokaa oikeassa paikassa turvaa pallon ravinnonsaannin talvella. Normaali vahva pesä tarvitsee talvehtiakseen 18-25 kg talviruokaa. Me olemme aiempina kesinä hankkineet sokerin kaupasta ja sekoittaneet sen lämpimään veteen. Tämä on melko työläs työvaihe, joten tänä vuonna kokeilimme valmista sokeriliuosta, jonka ostimme mehiläistarvikeliikkeestä. Noin 25 litraa jokaiseen pesään. Kaikki pesät ottivat sen vastaan, joten ruokaa pitäisi olla.

miten mehiläiset talvehtivat
Varroapunkkia torjutaan vielä marras-joulukuulla mehiläisten mentyä jo talvipalloonsa esimerkiksi oksaalihappotiputuksen avulla.

Pesän talvisuojaus kannattaa tehdä huolellisesti

Suojaaminen tuholaisilta ja ulkoisilta häiriöiltä antaa mehiläisille talvirauhan. Esimerkiksi hiiret ja linnut voivat olla talvella riesana millä tahansa tarhalla, vaikka karhut lienevätkin niitä kaikkein ei-toivotuimpia vieraita tarhoilla. Karhuilta on vaikea suojautua muulla kuin sähköaidoilla (aina nekään eivät tosin tunnu pidättelevän mesikämmeniä), mutta hiiriä ja lintuja on hieman helpompi koittaa vältellä. Me käytämme meidän styroksipesissä erillisiä hiirenestimiä vaikka periaatteessa sen lentoaukosta ei siimahäntä pääse. Puupesissä hiireneristin on ehdottoman tärkeä, sillä niissä lentoaukon korkeus on tyypillisesti 2 cm korkea. Me käytämme myös lintuja varten tikkaverkkoja pesien ympärillä. Näiden avulla eivät ainakaan tikat niin helposti pääse tekemään reikää pesän kylkeen talven aikana. Eivätkä myöstään tiaiset pääse lentoaukolle napsimaan herkkupaloja niin helposti. Myös varroapunkin torjuntaa tehdään vielä marras-joulukuulla esimerkiksi oskaalihapotuksella.

Lentoaukkoa suojataan talvella hiirineristimellä sekä pesän eteen asetetulla lentolaudalla. Pesän ympärille laitettu verkko suojaa pesää linnuilta, erityisesti tikoilta.

Pesän oikeanlaisella rakenteella ja asetuksilla autetaan mehiläisiä selviämään paremmin talven pakkasista. Suomessa käytetään talveutukseen lähes poikkeuksetta lämpöeristettyjä pesälaatikoita. Styroksipesä jo sinällään on hyvin lämpöä eristävä ja käy sellaisenaan talveutukseen hyvin. Puupesissä käytetään erillisiä eristettyjä laatikoita. Tuuletuksesta tulee molemmissa tapauksissa huolehtia. Ylimääräisen kosteuden pitää päästä poistumaan pesästä talvellakin. Meillä käytetään pohjan kautta tapahtuvaa tuuletusta, joten on tärkeää talvellakin huolehtia, ettei lumi pääse estämään tätä tapahtumasta. Välillä pitää käydä kaivamassa pesiä kinoksista esille tästä syystä.

Lue myös tämä: Mehiläisten koti

Talvella pitää käydä huolehtimassa, että ilma pääsee kiertämään pesässä. Tässä pesässä ei ollut lentolautaa edessä suojaamassa, joten lapiohommiksi meni.

Nyt me olemme käyneet omat pesämme läpi runsaan lumentulon jälkeen. Pesillä oli pääasiassa kaikki kunnossa, muutamaa pesää jouduttiin hieman kaivamaan enemmän esille lumikinoksesta. Kaikista pesistä kuului myös surinaa, joten luultavasti niissä oli tytöillä kaikki kunnossa.

1-2 kk eteenpäin, niin ne lähtevät puhdistuslennolle ja aurinkoisina päivinä etsimään kevään ensimmäisiä kukkia. Pajut tarjoavat mehiläisille kevään ensimmäisen ateriakierroksen. Sen siitepöly on äärimmäisen tärkeää pesien kevätkehityksen varmistamisessa. Kevättä odotellen!

miten mehiläiset talvehtivat
Pesissä tuntui kaikki olevan edelleen hyvin. Kevättä odotellen!

Nyt tiedät, miten mehiläiset talvehtivat. Mikäli haluat asiasta lisää tietoa, katso vielä nämä linkit:

Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry
Mesimestarit Oy: Hoito-ohjeita tarhaajille